Hopp til innholdet

Tannlege Steinkjer

Tannlegetjenester

Bilstad, Rudel & Moen utfører både ordinær tannbehandling, og avanserte behandlinger. Våre tannleger fokuserer på smertefri behandling, og setter av god tid til å lytte til deg og dine behov. Vi har god erfaring på pasienter med tannlegeskrekk og tar gjerne imot deg hvis du lider av dette. Hos oss står du i sentrum, og er med på å bestemme under behandlingsprosessen. Du blir informert om forskjellige behandlingsalternativer og priser.

Noe av det vi kan hjelpe deg med

 

Refusjon fra HELFO kan gi lavere tannlegepriser

Noen pasienter har krav på refusjon fra Helfo (folketrygden) for sin tannbehandlingn. Refusjonen vil da trekkes fra behandlingsbeløpet og pasienten betaler kun mellomlegget. For å vite om du har krav på refusjon må man gjøre en nøye undersøkelse, hvor man går igjennom din generelle helsestatus og gjør en komplett undersøkelse av munn, tenner og kjever.

Noen sykdommer kan gi krav på refusjon, i så tilfelle er det behov for legeerklæring som bekrefter dette. Det finnes også noen sykdommer i munn og tenner kan gi krav på refusjon. Våre tannleger  er godt innsatte i regelverket, slik at du alltid får det kravet du har rett på.

Undersøkelser

En tannundersøkelse gjennomføres vanligvis én gang per år.

Under tannlegeundersøkelsen sjekkes tannsettet, tannkjøttet og munnhulen din for å se om alt er som det skal. Hvis tannlegen oppdager sykdomsforhold i munnen vil det legges en plan for videre behandlinger.

I begynnelsen av tannlegeundersøkelsen tar tannlegen røntgenbilder av munnhulen din. Dette gjøres for å avdekke sykdommer i de delene av tennene som ikke er synlige i munnen. Røntgenbildene kan også avdekke sykdom i kjevene, og de hjelper tannlegen til å vurdere videre behandlingsforløp.

Kroner og broer

En tannkrone er et kunstig skall som festet utenpå din egen tann. Tannkrone er aktuelt i tilfeller der en tann er så skadet at behandling med tannfylling ikke vil gi et godt holdbart resultat.

Når vi lager en tannkrone, sliper tannlegen først til den skadede tannen. Deretter tar man enten et avtrykk av tennene og sender dette til tanntekniker for fremstilling av krone, eller man skanner tennene digitalt for videre arbeid. Da får du en midlertidig krone mens du venter på den nye kronen.

En tannbro er en tannrestaurering som kan brukes til å erstatte én eller flere manglende tenner.

Tannlegen sliper til nabotennene, som skal fungere som feste for broen. Det tas deretter et avtrykk eller tennene scannes digitalt. De beslipte tennene dekkes så med en midlertidig bro. Etter 1-3 uker er den permanente broen ferdig og kan sementeres fast i munnen. Broens farge og fasong er tilpasset de andre tennene, noe som gir et pent og naturlig resultat.

Vi bruker hel-keramiske og metall-keramiske kroner og broer.

Fyllinger

Vi tilbyr fyllingsterapi i tenner med hull og utskiftning av gamle eller mistede fyllinger.

I dag er det mest vanlig å bruke komposittfyllinger, som er tannfargete. Fargen velges etter individuelle forhold slik at vi oppnå et estetisk og best mulig resultat.

Komposittfyllinger er noe mindre egnet ved store belastninger og kan akkurat som andre konstruksjoner i munnen trekke til seg plakk (bakteriebelegg). Kompositter misfarges ofte med tiden, spesielt røyk eller avleiringer fra kaffe og te påvirker utseendet, men det kan som oftest repareres uten at det er nødvendig å fjerne hele fyllingen.

Rotfyllinger

Rotbehandlingen er nødvendig når nerven i en tann er infisert og betent. Oftest er det svært smertefullt, noen pasienter plages av murrende verking, følsomhet for kulde og varme, hevelse og ømhet. Noen kan ikke tygge på tanna og noen har ikke symptomer i det hele tatt. Årsakene er forskjellige: bl.a karies, fyllinger som lekker, traumer (ulykke) og tanngnissing.

Behandlingsforløpet

  1. Bedøvelse

  2. Fjerning av karies, gammel fylling etc.

  3. Rensing av kanal med filer (molarer har oftest flere kanaler).

  4. Innlegg inn i kanal og midlertidig fylling på toppen.

  5. Ved symptomfrihet kan tannen ferdigbehandles ved andre seanse, det betyr at kanalene fylles og tanna får en tannfargetfylling på toppen.

  6. Etter 3 måneders symptomfrihet kan kroneterapi vurderes, særlig der det er store substanstap av tannkronen. Her vil en rone beskytte tanna best.

Rotbehandlingen er en tids- og instrumentintensiv behandling og dermed ganske kostbart. Prisen for en rotfylling inkluderer anestesi, røntgenbilder og midlertidig fylling.

Trekking

Noen ganger er tannen så ødelagt av tannråte eller traume (ulykke) at den ikke kan repareres og tanntrekking er eneste utvei.

Vi ønsker primært å unngå å trekke hvis andre behandlingsmetoder kan medføre at tannen kan beholdes. Derfor foretar vi alltid en grundig undersøkelse før en tann trekkes, da egne tenner er alltid bedre enn kunstige tenner. Vi vil gi deg god forlklaring og anbefalinger, men beslutningen er selvfølgelig din, til syvende og sist.

Behandlingsforløpet

  1. Røntgenbilde av tanna/tannrot.

  2. Bedøvelse

  3. tanntrekking og informasjon om forholdsregler.

I utgangspunktet er det ikke svært komplisert å trekke en tann. Ofte kan vi trekke tannen både kjapt og rimelig. Men tanntrekking kan også, i noen tilfeller, være en noe mer komplisert affære, og tannkirurgi – eller kirurgisk tanntrekking – kan være nødvendig.

Tannbleking

I forkant av blekingen utfører vi en undersøkelse av dine tenner for å forsikre oss om at tennene dine er friske og tåler blekingen.

Dersom du har hull eller andre sykdommer i tennene, tannkjøttet eller munnen, bør du avvente tannbleking til etter at dette er behandlet. Det er heller ikke alle tenner som er like mottakelige for bleking. Derfor er det både trygt og smart å la tannlegen undersøke tennene dine før du bleker dem.

Noene misfarginger kan fjernes med en profesjonell tannrens, air Flow eller så kan man bytte misfargete fyllinger.

Behandlingsforløpet

  1. undersøkelse og avtrykkstaking

  2. utlevering av individuell tilpassete blekeskinner og blekemiddel

  3. kontrolltime ca 2-3 uker etter første bruk

I noen tilfeller anbefales det å bytte fyllinger på fronttenner ved synlig fargeforkjell, da komposittfyllinger ikke kan blekes.

Implantatbehandling

Moderne teknologi gjør det mulig å erstatte manglende tenner med tannimplantater for å gjenopprette et naturlig smil og god bittfunksjon.

Dersom du mangler en eller flere tenner, nabotennene er friske eller ikke har store fyllinger fra før av og det er nok kjevebeinet i det området der det skal settes implantat, så kan tannlegen erstatte disse ved å kirurgisk plassere kunstige røtter i titan (tannimplantater) ned i kjevebenet.

Tannimplantatet vil etterhvert gro fast i kjevebenet og bli et stabilt fundament for ny tannkrone eller bro. Kronen eller broen skrues fast på tannimplantatet når dette har festet seg i benet og er stabilt.

Prosedyren kan utføres i både over- og underkjeve. Titanimplantater kan også brukes som feste til løse proteser, slik at protesen «klipses» fast.

Implantater kan altså benyttes til å erstatte en enkelt tann, flere manglende tenner eller alle tennene i munnen dersom de har gått tapt.

Behandling av tannverk

Tannverk, eller tannpine, kan ha flere årsaker og kan være svært smertefullt. Det er derfor viktig å oppsøke tannlegen snarest.

Karies (hull i tennene) er den vanligste årsaken. Et lite hull gir vanligvis ingen plager, mens dype hull kan gi plager med ising, særlig hvis tannen utsettes for kulde (kald drikke eller kald luft). Når karies går mot nervet vil det oftest fører til lynende, stikkende eller verkende smerter, og utløses oftest hvis tannen utsettes for varme (varm drikke, varm mat). Du er ofte ikke helt sikker på hvilken tann smerten kommer fra.

Andre årsaker kan være blant annet betennelse rundt rotspissen, sprekk i tanna, tannskade etter ulykke, og visdomstenner kan utvikle en smertefull betennelse.

Inntil du kommer til tannlegen, kan du prøve følgende:

  • Bruk tanntråd til å fjerne matpartikler som befinner seg mellom tennene dine

  • Prøv å kjøle ned utsatte område

  • Ta smertestillende medisin, for eksempel paracetamol eller en kombinasjon av paracetamol og ibux

  • Hevelse, smerte når du biter, vond smak i munnen og rødhet tyder på infeksjon

Peridontale sykdommer

Periodontitt er en sykdom som medfører at vevet som omgir tennene irreversibelt brytes ned. Dette skjer som følge av betennelse i tannkjøttet.

Periodontitt kalles ofte bare for tannkjøttbetennelse, men det finnes to former for tannkjøttbetennelse: gingivitt og periodontitt. Gingivitt er en mildere betennelse som alltid forekommer før periodontitt. Gingivitt er reversibel. Dette betyr at tannens festeapparat ikke ødelegges permanent ved gingivitt. Ved periodontitt ødelegges derimot tannens festefibre og det omgivende kjevebeinet.

Nedbrytning av festefibre og beinfestet går som regel langsomt. Behandling av den kroniske betennelsen i tannkjøttet gjør at man som regel klarer å stanse eller bremse sykdomsutviklingen slik at tennene ikke løsner og tapes.

Behandling av tannkjøttbetennelse krever systematisk, profesjonell fjerning av tannstein hos tannlege eller tannpleier, kombinert med grundig og godt stell av tennene hjemme. I tilfeller der lommen i tannkjøttet er for dyp til å fjerne belegget, kan kirurgisk behandling være nødvendig for å få bukt med sykdommen.

Behandlingsforløpet

  1. Undersøkelse, evtl røntgenbildtaking og lommedybdemåling

  2. anestesi, systematisk rens i over- eller underkjeven

  3. i andre seanse renses den ubehandlete kjeve

  4. oppfølging

Skallfasetter

Skallfasetter er et tynt lag med porselen som tilvirkes slik at de passer på den synlige overflaten av tanna. De er svært tynne, mellom 0.3 mm til 0.5 mm i tykkelse og svært sterke. De blir satt direkte på dine egne tenner og gir et naturlig utseende som gir jevne, pene tenner.

Det er også mulig å få en enkelt skallfasett for å dekke over en misfarget tann eller å dekke over en tann der en bit har brukket og løsnet. Hvis en tann har en svak skjevhet vil også skallfasett kunne være en god løsning, for å få den på linje med de øvrige tennene.